Créme fraiche

Créme fraiche

Creme fraiche kan användas till precis vad som helst i stort sett. Det är otroligt gott både i mat och bakverk av olika slag. Det betyder egentligen grädde på franska. Färsk sådan. I Sverige betyder det syrad grädde. Man tillsätter mjölksyrakultur i grädden och då får den en syrlig smak, blir tjockare och håller mycket länge. Det som är så praktiskt med Créme fraiche är att den aldrig skär sig när den kokas som gräddfil eller filmjölk gör.

Man kan klicka den över efterrätter och den smakar jättegott, men även använda den i en korv stroganoff och det smakar himmelskt. Variationerna är oändliga. Oftast säljs den i burkar på 2 deciliter, men det finns även större förpackningar. Den står sig en hel vecka i kylen när den är öppnad så det är väldigt praktiskt om man inte vill använda allt vid samma tillfälle. Om den är oöppnad står den sig däremot flera veckor efter utgånget datum utan att den goda smaken försvinner. Den får endast en lite tjockare konsistens och aningen mer syra i smaken annars är den felfri. Det allra mest kända och vanligaste sättet att använda Créme fraiche är till dipp som man doppar grönsaker, chips eller det man tycker passar bäst. Man kan krydda med sin favoritkrydda.

Kall sås till fisk

Att göra kall sås till fisk med citron och pepparrot till exempel smakar himmelskt. Kall sås till en salladsdressing passar också utmärkt. Den populäraste maträtten för barnen är nog utan tvekan spagetti med köttfärssås och där kan man använda den och det funkar utmärkt. Även i en korv stroganoff blir det en perfekt smak. I en cheesecake eller paj är det givet tillsammans med ananaskross om man gillar det. Vilken frukt som helst går att kombinera. Man kan variera pajer och cheesecakes i det oändliga. När man gör glass är det perfekt att använda Creme fraiche. Glassen blir härligt fluffig och fin och smakar underbart! Här kan det smaksättas med allt man tycker är gott från choklad till de frukter man tycker bäst om. Créme fraiche finns i både laktosfri, naturell, smaksatt, ekologisk och mer lättare alternativ. Märket Arla saluför åtta olika smaker av Créme fraiche.

glass

glass

Ett litet mysigt tips är att göra egen hemmagjord Créme fraiche av naturella cashewnötter. Man behöver 175 gram cashewnötter, vatten (till lagom konsistens), 1 nypa salt, 2 matskedar citronsaft och 2 matskedar rapsolja. Man lägger nötterna i en glasburk och häller på kallt vatten så det täcker dem. Sedan skall det stå i kylskåpet i 1-2 dygn så att nötterna blir mjuka. Sedan häller man bort vattnet och sköljer av nötterna. Lägg dem sedan i en mixer och häll på en deciliter vatten, citron, olja och salt. Mixa på hög hastighet tills det blir en slät kräm. Man behöver eventuellt fylla på med lite extra vatten och mixa lite till så konsistensen blir lagom. Denna håller sig minst tre dagar i kylskåpet. Mums! Créme fraiche är perfekt att klicka ut i soppor och det sätter extra piff på dessa.