Kulturmjölk

Kulturmjölk

I vår serie om mejeriprodukter så har jag skrivit en del om mjölk och ostar men det finns ju så många fler olika produkter som går under in under detta område och i denna del så tänkte jag skriva lite grann om dom andra som finns så häng med.

Filmjölk

Det första jag tänker på när jag hör ordet filmjölk ör barn och sommar vilket helt klart hänger ihop med mina barndomsminnen på landet där jag vakande upp, gick till köket och tog en tallrik med bär och hällde på filmjölk, sen gick jag ut och satte mig i solen och njöt av denna gudomliga blandning av filmjölk och färska bär som min mormor hade plockat för att göra mig glad och nöjd.

Filmjölk är en främst en produkt som finns i Sverige och Finland och egentligen Besök webbplats

Kefir

Kefir

är det ett samlingsnamn för olika typer av kulturmjölk som kännetecknas av att dom är trögt flytande, självklart finns det liknande produkter som kulturmelk i Norge eller skyr på Island som för övrigt var vanlig på Gotland förr i tiden. Förr i tiden kallades den även surmjölk i mellersta delarna av vårt avlånga land. Oftast syras filmjölken av Streptococcus och Lactococcus bakterier som ger mjölken dess syrliga smak, det finns även en variant som kallas långmjölk, tjockmjölk eller långfil som den kallas i butiker idag. Till långfilen tillsätts även lactococcus lactis som ger den dess sega konsistens och denna fil som idag är mer ovanlig behöver en längre tid för att mogna.

Kefir

När jag växte upp på 1980 talet var kefir något som syntes ofta i butikerna med sin bild på Vasilijkatedralen från röda torget på förpackningarna samt i olika reklamer, idag kanske den inte syns lika mycket i reklam men det är desto vanligare att hitta olika recept på internet om hur man kan tillverka den hemma idag.

Kefir som är väldigt populär i östra Europa är också en form av kulturmjölk och kan tillverkas av dom flesta mjölksorterna som ko, get, häst, kokos eller soja för att nämna några. Kefiren tillverkas av kefirkorn eller kefirgryn som tillsätts i mjölk för att sedan silas ifrån och kan återanvändas nästa gång kefir tillverkas, det går att använda många olika typer av mikroorganismer som kan användas och dom vanligaste är kanske Lactobacillus acidophilus och jästsvampen Saccoharomyces kefir som ger kefiren en något jästaktig smak. Då kefir anses ha en riklig kultur av bra bakterier är det många som anser att den är ett bra hälsoalternativ för att hålla magen i bra skick och det är lätt att tillverka den själv hemma då det finns ganska mycket butiker som har kefirgryn eller tibetansk svamp som den också kallas i sitt sortiment och det finns en del som talar för att den som är laktosintolerant kan klara av att äta kefir utan problem då bakteriestammen äter upp mycket av laktosen och många anser att kefiren kan vara ett bättre alternativ än filmjölk då innehåller goda bakterier som klarar av att leva i kroppen längre än dom från många andra liknande produkter.