Mjölk del 4

Mjölk del 4

Hejsan och välkomna tillbaka till ännu en del i vår serie om mejeriprodukter som kan vara både hälsosamma och skadliga för vår hälsa och jag vet att det är många som har problem vid intag av vissa produkter och kanske kan ni som läsare förstå mer varför det är så efter att tagit del av informationen som vi delger här.

Är hälsoproblemet vid intag av mjölkprodukter ett resultat av den industriella behandlingen av dessa produkter?

Är hälsoproblemet vid intag av mjölkprodukter ett resultat av den industriella behandlingen av dessa produkter?

Är hälsoproblemet vid intag av mjölkprodukter ett resultat av den industriella behandlingen av dessa produkter?

Effekterna av dom negativa hälsoproblemen stannar inte efter tidigare information i föregående delar men det är även värt att nämna att mjölk och mjölkprodukter oavsett om dom kommer från A1 eller A2 kan ge oss stora hälsoeffekter och vitalitet men då är förutsättningen att mjölk inte har processats industriellt. Om vi tittar på reklam med blå himmel och gröna ängar med betande kor är det kanske lätt att tro att den mjölk vi hittar i butiken är en naturlig, ren och orörd produkt och att den vita drycken i förpackningarna är lika vit som den från kons spene. Men sanningen är att dom flesta av dom mjölkprodukter som säljs har genomgått många olika steg då dom separeras, hormongeniseras, vitaminiseras och pastöriseras innan vi hittar dom i hyllan i butikerna.

Pastörisering

För att oskadliggöra bakterier och virus hettas mjölken upp och det finns tre olika sätt att göra det, lågpastörisering där mjölken upphettas till 75 grader i 15 sekunder, högpastörisering till 85 grader och ultrapastörisering till 140 grader i några sekunder. Den franske kemisten och biologen Louis Pasteur upptäckte på 1800 talet att jäsning beror på bakterier och på grund av hans upptäckter uppfanns pastöriseringsprocessen som alltså handlar om att hetta upp livsmedel för att döda bakterier. 1937 tillkom pastöriseringslagen i Sverige som än idag innebär att alla mjölkprodukter som säljs ska vara pastöriserande, det fanns flera orsaker till att lagen tillkom, för det första var det för att förhindra smittspridning av tuberkulos, om tuberkulos sprids mellan människor via opastöriserad mjölk är idag omdiskuterat då man påvisat att denna sjukdom spreds främst via andra människor och sällan via kor och väldigt sällan mellan kor som fått beta fritt och är välvårdade. Lagen tillkom på grund av politiska och kommersiella skäl då man ville att mjölken skulle ha en längre hållbarhet samt politiskt föredrog man att tillgången på mjölk skulle säkras istället för att bättra hygienen vid produktionen, Pastöriseringen innebär också att det inte är lika viktigt att under hygieniska förhållanden producera mjölk.

Jag vill betona att jag inte på något sätt vill kalla mig expert inom detta område men jag läser gärna en hel om detta ämne för jag anser att det är viktigt att välja själv vad som passar mig och min kropp och råden om mjölkprodukter och annan mat är i många fall väldigt motsägelsefulla men ser fler och fler studier och artiklar som pekar på att pastörisering kanske inte är så bra för vissa människor och i många andra länder är det idag möjligt att köpa mjölk som är opastöriserad och kanske är det dags att få den chansen även i Sverige snart.