Nyheter

Olika slags ost, mozarella
Mozzarella osten har sitt ursprung från Italien och är väldigt populär. På 1500 talet kunde man hitta osten i olika recept i diverse kokböcker. Men troligtvis har den funnits tidigare än så. Den tillverkas antingen av ko eller av vattenbuffel. Det verkligt speciella med den här osten är själva tillverkningen. Den får en gummiaktig konsisens när den väl är färdig. För att få ett kilo mozzarella från vattenbuffel går det åt åtta liter mjölk. Från en ko går det åt...

Läs mer

Kommentarer inaktiverade för Olika slags ost, mozarella
Vegansk Mjölk
När vi pratar om mjölk har vi traditionellt sätt menat den dryck som kommer från kor, getter, får eller i vissa fall människor. Men vegansk mjölk är en dryck som kommer direkt från växtriket. Vegansk mjölk kan idag köpas i de flesta mataffärer och kan dessutom göras hemma relativt enkelt. (mer…)

Läs mer

Kommentarer inaktiverade för Vegansk Mjölk
Créme fraiche
Creme fraiche kan användas till precis vad som helst i stort sett. Det är otroligt gott både i mat och bakverk av olika slag. Det betyder egentligen grädde på franska. Färsk sådan. I Sverige betyder det syrad grädde. Man tillsätter mjölksyrakultur i grädden och då får den en syrlig smak, blir tjockare och håller mycket länge. Det som är så praktiskt med Créme fraiche är att den aldrig skär sig när den kokas som gräddfil eller filmjölk gör. (mer…)

Läs mer

Kommentarer inaktiverade för Créme fraiche
Smör
Smörslungade primörer. Bakat på riktigt smör. Smörigt vin. Smör, en till synes så alldaglig råvara, är en symbol och garant för välsmakande. Smöret har en unik arom och används som smakförädlare i alla tänkbara sammanhang. Det är smörets speciella sammansättning av fettsyror som är nyckeln till den goda smaken. Smör består i grunden inte av annat än kärnad grädde. Man använder fortfarande de gamla konserveringsmetoderna mjölksyrning och saltning av smör, men idag gör man det främst för smaken skull. Det...

Läs mer

Kommentarer inaktiverade för Smör
Livet för ekologiska kor
Det första steget för att kunna börja producera mjölk för en mjölkko är att få en kalv. För att kon ska kunna producera mjölk varje år krävs att kon får en kalv varje år. (mer…)

Läs mer

Kommentarer inaktiverade för Livet för ekologiska kor
Ekologisk mjölk – ett nyttigare alternativ
Vi alla vet att mjölk i sig är nyttigt, men något som är ännu nyttigare är ekologisk mjölk. Det är viktigt att tänka på att ekologisk mjölk kostar lite mer även om det är ett nyttigare alternativ kan det behöva göras vissa uppoffringar ekonomiskt om man dricker mycket mjölk. (mer…)

Läs mer

Kommentarer inaktiverade för Ekologisk mjölk – ett nyttigare alternativ
Vad betyder laktosfritt egentligen?
De senaste åren har vi haft en ökande trend av att fler och fler väljer laktosfritt. Många testar och känner sig bättre, men långt ifrån alla vet vad laktosfritt faktiskt innebär. Det kan finnas många anledningar till att man känner sig bättre av att förändra något i sin kost. Vi ska berätta vad som skiljer laktosfritt från vanliga mjölkprodukter. (mer…)

Läs mer

Kommentarer inaktiverade för Vad betyder laktosfritt egentligen?
Yoghurt
Det finns ju väldigt mycket olika mejeriprodukter för oss konsumenter att välja på och här försöker vi skriva om en del av dom så att ni som konsumenter kanske kan göra ett bättre val av produkt om ni tycker att det är viktigt för er. I denna del fortsätter vi att ta en titt på några av dom produkter som många av oss använder dagligen i våra liv. (mer…)

Läs mer

Kommentarer inaktiverade för Yoghurt
Kulturmjölk
I vår serie om mejeriprodukter så har jag skrivit en del om mjölk och ostar men det finns ju så många fler olika produkter som går under in under detta område och i denna del så tänkte jag skriva lite grann om dom andra som finns så häng med. (mer…)

Läs mer

Kommentarer inaktiverade för Kulturmjölk