Olika ostar, Gouda

Olika ostar, Gouda

Här är allt du behöver veta om den ökända holländska osten, Gouda! Tillverkning, typer, smak, hur man lagrar den, näringsinfo med mer. För dig som är sugen på att testa på osten i hemlandet, vilket bättre sätt finns att starta livet i Nederländerna än att fira med äkta holländsk Goudaost! Här är allt du behöver veta!

Var kommer Goudan ifrån?

Till skillnad från vad du kanske tror är Goudaost faktiskt inte tillverkad i staden Gouda, utan snarare köps och säljs i Gouda. Ser man tillbaka under medeltiden kunde städer få rätt att handla med vissa typer av varor. Staden Gouda hade rätten att handla ost, så det var där människor gick för att köpa och sälja ost. Numera associeras “Gouda” mer till osttillverkningen än den faktiska osten, eftersom Gouda-ostar kan variera mycket beroende på ålder. Av denna anledning är namnet “Gouda” inte skyddat eller avsett att definiera bara osten som kommer från Gouda. Om du vill ha hitta äkta vara, leta efter “Noord-Hollandse Gouda”, eftersom den här titeln är skyddad och bara kan representera äkta holländska Gouda tillverkade med holländsk mjölk.

Hur tillverkar man Gouda-ost?

Så hur görs Gouda, egentligen? När det tillverkas avlägsnas en del av den flytande vasslen och ersätts med varmt vatten, som sedan tappas. Detta är känt som begreppet “tvätta ostmassan”, och det hjälper till att ta bort extra laktos, och förhindrar därför en del av mjölksyraprocessen. Ostmassan pressas sedan in i runda former och kastas i ett saltvattenbad (saltvatten). Osten är sedan redo att torkas, belagd i vax eller plast och åldras från en månad till över ett år.

Hur uttalas Goudan?

Och om du försöker vara en riktig ostkännare, måste du uttala det rätt. Medan vi i Sverige uttalar det “g-OOO-dah”, uttalas det faktiskt “(g) h-OW-da”. Vi har inget liknande ljudet från den nederländska G på svenska, men det är nästan som om du gurglar.

Goda-osttyper

Goda-osttyper

Goda-osttyper

Gräver man djupare så klassificerar holländarna faktiskt sina ostar i sex kategorier baserade på ålder:

Ung eller ny Gouda: 4 veckor gammal

Ung mogen Gouda: 8 till 10 veckor

Moud Gouda: 16 till 18 veckor

Extra mognad Gouda: 7 till 8 månader

Gouda gammal eller fullt mogen: 10 till 12 månader

Mycket gammal eller mycket åldern Gouda: över 12 månader

De yngre Gouda-ostarna har en mjuk och nästan söt smak och konsistens. De är bäst på smörgåsar eller kex. De äldre Gouda-ostarna blir hårdare, starkare och mörkare och får en smörig och nötig smak. Den djupa smaken på äldre Gouda gör den bra för matlagning.

Vad är det vita på osten?

I de äldre / mer mogna Gouda-ostarna kan du hitta knasiga, vita kristaller på hela osten. Detta förväxlas ofta med saltkristaller, som ibland bildas på utsidan av osten som ett resultat av saltvattenbadet. Det inuti osten är dock faktiskt bitar av Tyrosin, aminosyra och tecknet på en väl åldrad ost. De vita sakerna i gamla Gouda-ost ät alltså inte mögel”

Hur man lagrar osten

Ost är en levande rätt, så det är bäst att inte kvävas den i plast. Förpacka din Gouda i pergamentpapper. Ställ i det varmaste området i kylen, som i en grönsakslåda nära botten. Goudaostar som öppnats bör förtäras inom 2 till 3 veckor. Frysning förändrar ostens struktur, så jag skulle rekommendera att inte göra det om du inte absolut måste.