Olika slags ost, brie

Olika slags ost, brie

Ost är något som vi människor gillar att äta väldigt mycket. Man kan göra väldigt mycket med ost och det är vi bra på att utnyttja. Ost-tallrikar, ostmackor, i äggröror, ja det är mycket bra till flera saker. Tänk dig en pizza utan ost, det känns ju inte som en riktig pizza. När det kommer till ostar så kan man lagra dem alla olika länge och med detta så medföljer vissa smakskillnader. Brieost är en av den mest populära och vanligaste osten i Sverige, förutom den “vanliga” ost som skivas för att ha på mackor.

Så bland de mer speciella ostarna, i regel icke vardagliga, så är brieosten den allra populäraste i vårt land. Näst intill alla fik som serverar mackor har någon form av brieostmackor. Vanligt är att ha brieost till salami då dessa smaker går väldigt bra ihop. I de svenska hushållen kan det även vara vanligt att göra dessa salamis och briemackorna för eventuella utflykter till olika destinationer. Här nedan så kommer det gås igenom mer fakta om självaste brieosten. Så som vad den är gjord av, hur länge den lagras och även hur den tillverkas.

Brieost

Brieost

Brieost

Denna typ av ost klassas som en vitmögelost från Frankrike. Osten är dessutom lik en annan typ av fin ost som även säljs i mataffärerna som kallas för camembertost. Den enda skillnaden är i princip att brieost är aningen mildare i smaken. Utseendet på brieost är vanligen i form av stora men platta tårtor, men även så kan man köpa dem i mindre bitar i affärerna och då är de i form av tårtbitar. Såklart så finns det även flera olika typer utav just brieost, den vanliga görs i regel på redan pastöriserad mjölk medan det finns två stycken olika sorter med ursprung som ej får göras på den tidigare nämnda pastöriserade mjölken utan måste göras på opastöriserad.

När man äter en brieost så kan man märka att det finns som ett halvhårt skal runt om den mjuka osten och denna skapas genom att hälla löpe i “rå” mjölk och värma till en maxtemperatur på 37 grader celsius. Sedan läggs osten i sin form. Efter att den fått ligga i näst intill ett dygn så kan den tas ur sin form för att saltas och förberedas på andra sätt. Som ett sista steg så måste även osten få tid att åldras, i rätt terminologi kallas detta för att osten lagras. Minimitiden för brieosten är 4.5 veckor. Om man dessutom låter den lagras en längre tid så kan den bli ännu starkare i sin smak och dessutom så blir den mörkare i sin färg. Om man vill uppnå detta så kan man låta osten lagras i flertalet månader, uppemot en årslång tid. Blir osten alldeles för mogen så kan det vara dåligt för oss och det märks då på ammoniaknivåerna i osten. För är den för mogen alltså lagrad för länge så är mängden på tok för stor. Gillar man även att äta saker som är rökta så finns det brieostar som man kan köpa som är rökta.