Olika slags ost, mozarella

Olika slags ost, mozarella

Mozzarella osten har sitt ursprung från Italien och är väldigt populär. På 1500 talet kunde man hitta osten i olika recept i diverse kokböcker. Men troligtvis har den funnits tidigare än så. Den tillverkas antingen av ko eller av vattenbuffel. Det verkligt speciella med den här osten är själva tillverkningen. Den får en gummiaktig konsisens när den väl är färdig. För att få ett kilo mozzarella från vattenbuffel går det åt åtta liter mjölk. Från en ko går det åt tolv liter mjölk. Själva processen sker i fyra steg. Själva ytan på buffelmozzarella är mer fast, slät och har en tydligare struktur än vad mozzarellan från komjölk har. Namnet mozzarella betyder ”klippa av”. Det kommer från det Italienska ordet ”mozzare”. Det mest klassiska man kan äta är nog mozzarella och tomatsallad med basilika. Mozzarella osten finns även som laktosfri och passar utmärkt på smörgås eller på pizzan. Den tillverkas på samma sätt som vanlig mozzarella ost. Den ekologiska mozzarellan har en mer syrlig smak oh passar bra till sallader och pastarätter.

Burrata

Burrata

Burrata

Osten Burrata är en delikatessmozzarella. Den kommer från regionen Apulien som ligger i södra Italien. Den är handgjord och är extra krämig i konsistensen. Den har en blandning av grädde och strimlor av mozzarella. Denna krämiga blandning finns på insidan av osten och omgärdas med ett skal av själva mozzarellan. Denna kräm på insidan gör att osten flyter ut när du skär i den. Intresset för denna ost har ökat kraftigt och den finns sedan år 2015 att tillgå över hela världen. Detta är en lyx ost som passar bra i varmrätt eller till förrätt. Denna ost kan du även köpa smaksatt. Exempelvis med tryffel. Man bör äta denna ost inom tjugofyra timmar och anses inte längre färsk efter fyrtioåtta timmar.

Scarmorza

Även osten Scarmorza är en delikatessost. Kommer även den från de södra regionerna i Italien, närmare bestämt från området i Bari som ligger i Puglia. Men den här sorten finns även som rökt. Tillverkas på samma sätt som vanlig mozzarella men är lite salt och mycket fastare i konsistensen. Man tar spån från bokträdet när man röker den. När den är färdig har den en syrlig konsistens på ytan och är ljusbrun till färgen. Den har också ökat i popularitet och tillreds numera i hela Italien. Den passar utmärkt till gratinering ovanpå olika gratänger då den smälter långsamt och jämt. Eller också över kyckling eller grillat kött.

Olika varianter

Man kan hitta många och helt fantastiska recept med alla dessa olika mozzarellaostar. De är goda att äta som de är eller i en sallad. Men passar för det mesta också i olika varmrätter. Du hittar dem i olika former i affären. Små kuber i vatten eller i olja nerlagda i en liten glasburk. Du hittar den som en klump bara och kan skära den som du vill själv ha den. Eller som en liten korv, avlång och inpackad. Varianterna är många. Små runda bollar eller som små utskurna löv. De små bollarna är utsökta att fritera. Färsk mozzarella lagd i en lag av salt är också en god variant.