Vad passar ost till

Vad passar ost till

Ost, denna ljuvliga mejeriprodukt som passar till alla tillfällen. Ost är en väldigt vanlig produkt i många svenskars hushåll men också världen över och ost är verkligen en produkt som man kan äta till allt möjligt och i princip närsomhelst. Det finns tusentals olika ostar där dem kanske främsta producenterna är Frankrike, Spanien och Italien men man ska absolut inte glömma Sverige och dess Västerbottenost. Denna artikel kommer att handla om några av världens populäraste ostar och vad för tillbehör eller dryck som faktiskt passar till en bit ost.

Ost kan passa till det allra mesta

Som bekant så finns det en rad olika ostar, närmare tusentals och alla har sin speciella karaktär. Det finns egentligen fem olika typer av ost men sedan finns det hundratals och tusentals alternativ och dem fem osttyperna är mjuk ost, färskost, blåmögelost, halvhård ost och hårdost. Några exempel på typiska ostar av dem olika typerna är Brie (Mjukost), Roquefort(Blåmögelost), Mascarpone (Färskost), Esrom (Halvhård ost) och Gouda(Hårdost). Men vad passar bra till en bit ost? Om man tar dryck så finns det väldigt många alternativ förutom viner som är en klassisk dryck till ost.

Självklart är kanske vin den dryck som passar allra bäst överlag men det finns en hel del andra drycker som faktiskt kan vara ett lika bra alternativ. Öl är en underskattad dryck till ostar men det gäller att hitta rätt öl till rätt ost. Till en bit getost så passar en ljus veteöl väldigt bra. En lite mer fruktigare öl kan passa alldeles utmärk till en mögelost och till hårdostar så passar lite mörkare öl, som IPA utmärkt. Cider är också en dryck att föredra när man äter ost och då kan man med fördel välja torrare cider till hårdostar och fruktigt cider till exempelvis mögelostar. Portvin och sherry är också väldigt bra alternativ till något starkare ostar och främst hårdostar. Man kan alltså med fördel testa ett annat alternativ än enbart vin och det kan bi mycket trevliga smakupplevelse.

Från päron till choklad

Från päron till choklad

Från päron till choklad

Förutom dryck så kan man naturligtvis välja till något tillbehör och här finns det många trevliga alternativ att välja mellan. Några klassiska tillbehör är bland annat marmelad som kan få osten och smakerna att nå nya höjder. Oftast väljs det fikonmarmelad men här kan man vara lite kreativ och välja exempelvis päronmarmelad eller någon marmelad med lite sting i, det gör en stor skillnad.

Oliver är ett givet val och passar till i princip alla ostar och hör hemma på en ostbricka och samma gäller olika typer av kex. Honung är också en klassiker som fungerar väldigt bra med exempelvis Chevré och likaså nötter. Naturligtvis man ha lite skinka eller annat lufttorkat kött som gör sig väldigt lämpad till exempelvis getost eller mögelost. Frukt är ett annat givet val och passar till dem flesta ostbrickor och här kan man experimentera lite, vanligtvis används äpplen eller päron men man kan med fördel välja jordgubbar eller honungsmelon. Något som är kanske lite nytt är att choklad faktiskt kan vara ett väldigt bra alternativ till ostbrickan. Här talar vi inte om en sedvanlig Marabouchoklad utan en mörk choklad. Det finns även mörkare choklad med smaker av chili vilket är ett fantastiskt alternativ.

Ost är en fantastisk mejeriprodukt som passar dem allra flesta tillfällen och dessa tips var bara några av alla spännande alternativ man kan välja. Låt fantasin skena och testa något nytt på ostbrickan.