Vegansk Mjölk

Vegansk Mjölk

När vi pratar om mjölk har vi traditionellt sätt menat den dryck som kommer från kor, getter, får eller i vissa fall människor. Men vegansk mjölk är en dryck som kommer direkt från växtriket. Vegansk mjölk kan idag köpas i de flesta mataffärer och kan dessutom göras hemma relativt enkelt.

Olika Typer Av Vegansk Mjölk

Olika Typer Av Vegansk Mjölk

Olika Typer Av Vegansk Mjölk

Vegansk mjölk kan tillverkas av ett flertal olika nötter, frukter eller spannmål. En typ av vegansk mjölk som är enkel att göra hemma är cashewmjölk. Allt du behöver är osaltade cashewnötter som du låter ligga i kallt vatten i några timmar. Du kör sedan dessa nötter tillsammans med vatten i en mixer för att få en mjölkig dryck. Innan du använder mjölken kan du sila den för att få bort eventuella bitar av cashewnötterna. Något som har blivit mycket populärt i Sverige är havremjölk. Oatly erbjuder en lokalt tillverkad havredryck som smakar mycket gott i kaffe, te eller till och med tillsammans med flingorna på morgonen. Oatly tillverkar även god glass och yoghurt gjord på havre. Mandelmjölk är en typ av vegansk mjölk som används mycket i bland annat Kalifornien. Här är även kokosmjölk populärt. Alla typer av vegansk mjölk har sin unika smak och passar olika bra till olika saker. Kokosmjölk kan till exempel vara gott att göra glass, grädde och andra söta godsaker av. Sojamjölk är inte direkt ett modernt påfund utan började till exempel säljas i Japan redan på 70-talet. Denna dryck är alldeles utmärkt att använda som ersättning av komjölk när man exempelvis bakar eller lagar mat.

Fördelar Med Vegansk Mjölk

Så varför ska man dricka vegansk mjölk? För det första finns det förstås en hel del människor som inte tål komjölk särskilt bra. Enligt U.S. National Library of Medicine har ungefär 65 % av världens befolkning svårt att bryta ner laktos (det socker som finns i mjölkprodukter). Det finns även folk som är allergiska mot mjölkprotein och som därför inte kan dricka varken “vanlig” komjölk eller laktosfri komjölk. En annan fördel med att dricka vegansk mjölk är att oro för hur de djur som mjölken kommer från egentligen har det inte behövs. Enligt organisationen CIWF fanns det 2012 264 miljoner kor världen runt som endast används för utvinning av mjölk. Tyvärr är det inte ovanligt att dessa kor missköts. Med den ökade medvetenheten om den kris vår miljö befinner sig i är det viktigt att veta att den enorma omfattning som uppfödning av nötkreatur har runt om i världen är förödande för vår planet. Uppfödning av djur ligger bakom mer utsläpp av växthusgaser än all transport sammanlagt enligt rapporter från FN. Metangas från kor är också extremt skadligt för miljön. Att reducera dessa hade gett omedelbara fördelar.

Avslutning

Vegansk mjölk är kanske fortfarande främmande för många i Sverige, och att det smakar likadant som mjölk från kor eller andra djur kan nog ingen påstå, men en skvätt i kaffet eller som ingrediens i mat fungerar det alldeles utmärkt för de flesta. Det finns många fördelar med vegansk mjölk, och som våra föräldrar lärt oss ska vi ju alltid vara öppna för att prova något nytt.