Yoghurt

Yoghurt

Det finns ju väldigt mycket olika mejeriprodukter för oss konsumenter att välja på och här försöker vi skriva om en del av dom så att ni som konsumenter kanske kan göra ett bättre val av produkt om ni tycker att det är viktigt för er. I denna del fortsätter vi att ta en titt på några av dom produkter som många av oss använder dagligen i våra liv.

Yoghurt

Jag tror att yoghurt är en produkt som dom flesta av oss känner till då vi dagligen blir överösta med reklam eller olika recept på internet men visst ni att yoghurt ursprungligen kommer från Turkiet? Yoghurt betyder mjölk på turkiska och i dom varmare klimaten var det länge normalt att tillsätta mjölksyrabakterier så att mjölken skulle hålla sig längre och till Sverige kom den någon gång på 1970 som ett alternativ till den då mycket populära filmjölken. Men intresset för yoghurten föddes redan i början på 1900 talet då en nobelprisvinnare i medicin hittade ett samband mellan livslängd för människor i Ryssland, Bulgarien och Frankrike och yoghurten som där redan då var mer omtyckt och åts i större mängder, med studien kunde Ilja Metjnikov bevisa att folk som åt yoghurt levde längre.

Yoghurt

Yoghurt

Yoghurt tillverkas nästan på samma sätt som filmjölk men det finns ett par skillnader i tillverkningen, för det första yoghurt syras vid högre temperatur och för det andra så tillsätts andra typer av bakterier då i yoghurten i huvudsak består av lactobacilus bulgaricus och streptococcus thermophilus vilket ger den dess typiska struktur och arom. Processen där vanlig mjölk pastöriseras till 90 grader för att sedan kylas till omkring 40 grader innan bakteriekulturen tillsätts är ganska enkel att utföra och idag kan vi se otaliga recept hur man kan göra yoghurt hemma och jag tror att en av anledningarna till det är många vill ha ett hälsosammare alternativ än den yoghurt som finns i butikerna. Då många av dom tillsätts med frukter och bär kan dom lätt innehålla för mycket socker vilket kan i längden orsaka en hel del problem med hälsan.

Utbudet av yoghurt i våra butiker är enormt med många olika varianter som naturell, frukt och fryst för att nämna några och för den som vill minska intaget av till exempel socker, som i vissa fall motsvarar 6 hela sockerbitar, kan man välja den yoghurt som passar ens egna behov och kanske med mindre socker som bevisligen har stor negativ effekt på vår hälsa men som kanske många inte är så medvetna om.

Då yoghurt innehåller nästan 40% mindre laktos än mjölk kan en del som är intoleranta mot laktos äta det utan problem och det finns även andra hälsofördelar också och den viktigaste är kanske att den innehåller en massa bakterier som hjälper till att hålla matsmältningssystemet i bra skick och kan förebygga både diarré och förstoppning samt då immunförsvaret till 80% sitter i magen anser jag  att ta hand om magen är det viktigaste vi kan göra för att bibehålla en bra hälsa och då kan en bra köpt eller hemmagjord yoghurt vara ett bra alternativ.